Voor November heb ik jullie gevraagd een boek te kiezen. Hieronder kun je alle opties vinden, allemaal ingestuurd door jullie! Wat een geweldige lijst! Ook als je niet meeleest met de leesclub, lijkt me dit een geweldige lijst met tips. De boeken zijn afwisselend in zowel de tijd dat ze geschreven zijn als in genres en onderwerpen. Ook de landen waarvan ze vandaag komen zijn wisselend: Rusland, VS, Engeland en Japan. Alle boeken gaan op de lijst van #instaleestklassiekers. Dus ook de boeken die niet gekozen worden voor November, zullen hoogstwaarschijnlijk nog eens terugkomen.
Bijna alle boeken hebben een Nederlandse vertaling die nieuw verkrijgbaar is, zo niet, dan staat dit erbij vermeld. In de Instagram chat staat de link om te stemmen. Graag op in ieder geval 1 ander boek stemmen naast het boek dat je zelf aangedragen hebt.
Boeken

De vrouw in het wit – Wilkie Collins
De vrouw in het wit begint op een onheilspellende, maanverlichte weg in Londen, met de ontmoeting tussen Walter Hartright en Laura Fairlie. Op het moment dat Walter deze mysterieuze vrouw in het wit teken -lessen gaat geven, raakt hij verstrikt in de duistere intriges van Sir Percival Glyde en diens vriend Graaf Bosco, die een voorliefde heeft voor witte muizen, vanillesnoepjes en vergif. Wat volgt is een sinistere odyssee langs Engelse landweggetjes en door de gangen van victoriaanse landhuizen, een tocht die ons en passant een ijzingwekkende blik gunt in de afgronden van de menselijke ziel. (bron: hebban.nl)
Boek is vertaald en beschikbaar als e-boek. Een fysiek boek vertaald in het Nederlands is lastig te krijgen, maar ze zijn er wel.

Misdaad en Straf – Fjodor Dostojevski
Armoede, filosofie en noodlottig toeval drijven Raskolnikov tot de beroemdste moord uit de literatuurgeschiedenis: hij brengt een oude woekeraarster op gruwelijke wijze om het leven. In de donkere straten van het Sint-Petersburg van de negentiende eeuw volgen we hem op zijn zoektocht langs duivelse logica, vertwijfeling en wanhoop, tot hij, volledig verteerd door schuldgevoelens, zijn misdaden bekent. Tegen het decor van het negentiende-eeuwse Sint-Petersburg voert Dostojevski een rariteitenkabinet van personages op, onder wie een goede moordenaar, een vrome hoer, en een weerzinwekkende schuinsmarcheerder. (bron: bol.com)

We hebben altijd in het kasteel gewoond – Shirley Jackson
‘We hebben altijd in het kasteel gewoond’ is de bekendste roman van Shirley Jackson (1916-1965). Dat kasteel is het familiehuis van de Blackwoods, waar Merricat Blackwood woont met haar enige zus Constance en haar oom Julian. Niet lang daarvoor waren er zeven Blackwoods, totdat er op een vreselijke nacht een dodelijke dosis arsenicum in de suikerpot belandde. Constance werd verdacht van de moord omdat zij geen suiker at maar ze is vrijgesproken, en sindsdien laat de buitenwereld de Blackwoods niet meer met rust. Als hun neef Charles arriveert wordt de situatie nog dreigender. Merricat is echter de enige die het gevaar inziet dat de komst van Charles met zich meebrengt, en ze moet snel handelen om haar overgebleven familieleden uit zijn greep te houden. (bron: bol.com)

De hut van oom Tom – Harriet Beecher Stowe
Oom Tom is een slaaf op de katoenplantage van meneer Shelby, waar hij het goed heeft voor een slaaf. Dan moet meneer Shelby oom Tom wegens schulden verkopen aan een slavenhandelaar. Oom Tom moet zijn gezin achterlaten. Op de boot naar Zuid-Amerika redt hij de dochter van zijn nieuwe meester. Als beloning hoeft hij geen zwaar werk te doen. Wanneer de vrouw en dochter van zijn meester overlijden, wordt oom Tom verkocht aan een slavenpakhuis, vanwaar hij doorverkocht wordt aan de ruwe Legree. Oom Tom moet op een katoenplantage werken, waar alle slaven uitgeput en ondervoed zijn. Legree gebiedt Tom de andere slaven af te ranselen, maar oom Tom weigert en wordt daarom zelf afgeranseld. Uiteindelijk sterft oom Tom aan de ernstige verwaarlozing en mishandeling van Legree. Als de familie Shelby dit ter ore komt, worden daar alle slaven vrijgelaten als eerbetoon aan oom Tom. (bron: bol.com)

Rebecca – Daphne Du Maurier
Na de dood van zijn vrouw Rebecca zoekt Maxim de Winter rust en vergetelheid in Monte Carlo. Daar ontmoet hij de verlegen, jonge gezelschapsdame van een rijke Amerikaanse. Ze trouwen en Maxim neemt haar mee naar Engeland, naar zijn landgoed Manderley.
Al snel wordt haar door de onverzoenlijke huishoudster duidelijk gemaakt dat zij niet de kwaliteiten heeft die de eerste mevrouw De Winter bezat.
Dagelijks voelt zij de schim van het verleden in en rond Manderley rondwaren. (bron: bol.com)
Vertaling bestaat, maar is lastig te krijgen. Fysieke exemplaren en e-boeks zijn er wel, maar vooral tweedehands en via de bibliotheek (e-boek) beschikbaar.

Kokoro: de wegen van het hart -Natsume Soseki
Soseki Natsume voltooide Kokoro: de wegen van het hart vlak voor zijn dood in 1916. De roman vertelt het diepmenselijke verhaal van de vriendschap tussen twee naamloze personages: een jonge student en een oudere man die hij ‘Sensei’ (leraar) noemt.
Sensei leeft met zijn vrouw afgezonderd van de buitenwereld, achtervolgd door geheimen uit het verleden. Langzaam maar zeker stelt hij zich open voor de jongeman en vertelt hij over zijn eigen studententijd, waarin dingen zijn voorgevallen die hem al zijn leven lang schuldgevoelens bezorgen.
Kokoro: de wegen van het hart wordt beschouwd als een van de belangrijkste Japanse romans ooit, bekend bij elke scholier en gelezen door iedereen die de nationale literatuur serieus neemt. (bron: bol.com)

Het hart is een eenzame jager – Carson McCullers
Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden? (bron: bol.com)

Jane Eyre – Charlotte Brontë
Jane Eyre wordt gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur, een roman die vandaag de dag nog steeds tot ieders verbeelding spreekt. Na een zware jeugd vindt Jane werk als gouvernante en ontdekt de liefde van haar leven: meneer Rochester. Maar Rochester koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van Thornfield Hall – een geheim dat de geliefden uit elkaar dreigt te drijven. (bron: bol.com)

Naar de vuurtoren – Virginia Woolf
Naar de vuurtoren is de meest autobiografische en ook meest virtuoze roman van Virginia Woolf. De roman gaat over het verblijf van het gezin Ramsay en een aantal vrienden in hun vakantiehuis op het eiland Skye. Op enige afstand buiten de kust staat de vuurtoren. Een voorgenomen bezoek aan de vuurtoren vormt de kern van deze bijzondere roman.
“Deze roman is zo rijk, zo subtiel en zo machtig tegelijk, geschreven in die lichte Woolfstijl die altijd vreselijk zwaar op je maag ligt. (bron: bol.com)